Sportélet

Az iskolánkban működő „Mozdulj Diák” DSE 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek és fiatalok részére rendszeres sportolási lehetőséget biztosítson, ezzel elősegítve a szabadidő kultúrált és egészséges eltöltését.

Az egyesület már megalakulásának évében bekapcsolódott a Speciális Olimpia Szövetség verseny-rendszerébe mind országos, mind nemzetközi szinten.

2002-től 2013-ig a fő sportági profilja az atlétika, görkorcsolya, gyorskorcsolya és úszás voltak.

2013. óta a gyorskorcsolyát és az úszást felváltotta a fiú-, és lány torna; az atlétika és a görkorcsolya pedig továbbra is részét képezte a választható sportágaknak.

Az egyesület tehát sportolási és versenyzési lehetőséget biztosít iskolánk tanulóinak, de a már elballagott fiataljainknak is.

Ezen kívül olyan programokat és rendezvényeket is szervez, melyen nem csak a tehetséges sportolók, hanem olyan gyermekek is szívesen részt vesznek, akik a versenysportban nem jutnának sikerélményhez. Ilyen például a már hagyományos „Márton-kupa”, ami könnyített szabályokkal megrendezett atlétika verseny és játékos sportverseny kombinációja az iskola minden tanulója részére.

Az egyesület szolgáltatásait igénybe vevő SNI gyermekeknek és fiataloknak az egyesület szakembere a következőkben segíti a fejlődésüket:

–  Sokoldalú mozgásműveltség kialakítása;

–  A mozgás megszerettetése, megfelelő motivációval;

–  A rendszeres testmozgás igényének kialakítása, ezáltal egészséges életmódra nevelés;

– Szociális képességek fejlesztése, pl.: szabálytartás, fegyelem, önismeret, csapatszellem, sportszerű viselkedés;

–  A feszültség-levezetés módjainak gyakorlása;

– Mozgáskoordináció, egyensúly, hajlékonyság, erő, állóképesség,  koncentráció, feladattudat, akaraterő, kitartás fejlesztése;

– Sikerélményhez juttatás.

A fentiek hatékony eszközei lehetnek a tanulási készségek megalapozásának és elmélyítésének, valamint a mindennapi életben való helytállást is elősegítik.

Eredmények a Speciális Olimpia Szövetség (SO) által rendezett versenyeken:

Az egyesület működésének eddigi 21 éve alatt számos – az MSOSZ által rendezett- regionális, és országos sportversenyen vettek részt sportolóink, ahol mindig eredményesen, rengeteg dobogós helyezést elérve versenyeztek a különböző versenyszámokban és divíziókban. 

Ezen kívül, különösen büszkék vagyunk arra, hogy 2002 óta, már nyolc – a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség által rendezett – Speciális Olimpia Nyári-, illetve Téli Világjátékokon 19 sportolónk vehetett részt számos szép helyezést elérve. A legutóbbi, 2023. júniusában rendezett Berlini Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon

Gulyás Noémi tornász 4 arany-, és 1 ezüstérmet; Mente Teréz görkorcsolyázó pedig 1 arany-, 1 ezüstérmet szerzett, valamint 1 negyedik helyezést ért el. Felkészítőjük Salamonné Szabó Éva volt.